Adresa:

Trg Mladenaca 7a, Novi Sad 

Radno vreme:

09:00 – 19:00 (Pon-Pet) 

Telefonski broj:

+ 381 63 523 844

Povišena temperatura kod dece

Dragi roditelji,
Poslednjih dana se svi susrećemo sa respiratornim virusnim infekcijama koje su praćene jako visokom temperaturom. A za roditelja verovatno nema većeg stresa i osećaja bespomoćnosti od onog kada gleda kako mu “dete gori”, i šta god da preduzme, temperatura ne spada ili se eventualno malo spusti i posle kratkog vremena ponovo skoči na preko 40C.
A do lekara je teško doći.
I lekari ne daju svemoćni antibiotik. Virus je.

Znamo svi da je temperatura način na koji se naš organizam bori sa infektivnim agensom, i neću vam sada pričati o tome. Hoću samo da vas podsetim na, vama sigurno poznate načine obaranja visoke telesne temperature.


1. Hlađenje deteta – dete koje ima povišenu telesnu temperaturu treba pre svega raskomotiti i otkriti, nikako dodatno utopljavati. Kada je temperatura preko 39C, tuširajte dete oko 15-20 minuta ili ga pustite da se brčka u kadi. Voda nikako ne treba da bude hladna, da se dete trese i ne vrišti. Voda treba da je prijatna, mlaka, tek malo hladnjikava, ali da ne izaziva kod deteta šok i stres. Ako je dete malo, ubacite mu igračkice u kadu i ono će samo prihvatiti igru i boravak u vodi.
2. Prebrisavanje deteta – vlažnom pelenom ili peškirom prebrisavati detetu čelo, vrat, leđa, ruke i noge i pustiti ga da se samo osuši. Nije baš da deca vole ovaj način spuštanja temperature, ali na kratko i to može pomoći. Prebrisavanje deteta 1/3 alkoholom se više ne preporučuje.
3. Antipiretici – kod nas prisutan ibuprofen (Brufen, Ibalgin baby, BlokMax, Nurofen i dr) i paracetamol (ali prof. Nestorović reče da ga treba izbegavati zbog svoje toksičnosti i potenc. kancerogenosti). Naravno, voditi računa o doziranju, posebno kod male dece! Aspirin se deci NE DAJE!
4. Prirodni antibiotici i antipiretici – npr med i beli luk (sa ili bez limuna i đumbira) se u praksi pokazao kao odličan lek u svim virusnim i bakterijskim infekcijama, ali i u prevenciji istih. Profesor Nestorović je pre neki dan spomenuo prirodni antipiretik od lista bundeve (citiram: “Skuva se jedna i po šaka lista bundeve na litar vode i konzumira 4 puta dnevno i temperature nema”), nisam probala, ali nije loše znati.
5. I naravno, kao što vidite na slici, delovanjem na akupunkturne tačke, vrlo efikasno možete pomoći u obaranju telesne temperature. Na navedene tačke može se delovati iglicom (što može da radi samo (!) licencirani akupunkturolog), ali i pritiskom. Slobodno masirajte sve tačke sa slike, koliko god puta bude potrebno. Možete uzeti i npr heljdu, staviti po jedno zrno na svaku tačku, fiksirati komadićem flastera i pritiskati s vremena na vreme.

I za kraj, još jedan savet: ukoliko temperatura traje duže od 72h, ili se pak vama čini da dete ne izgleda dobro, OBAVEZNO potražite savet lekara!

Vaš Quantessence Pediatric Club

Tradicionalna kineska medicina

Saveti pedijatra

Kvantna medicina

Pogledajte video