Adresa:

Trg Mladenaca 7a, Novi Sad 

Radno vreme:

09:00 – 19:00 (Pon-Pet) 

Telefonski broj:

+ 381 63 523 844

Nicanje zuba kod beba

Videti prve zubiće kod bebe dok se smeje je zaista divno iskustvo za roditelje, ali nicanje zuba može biti bolno i neprijatno iskustvo za bebu. U tom periodu bebine desni postaju natečene i bolne, pa je ona zbog toga veoma razdražljiva, plačljiva i uznemirena. 

Bebin prvi zubić obično se pojavljuje između četvrtog i sedmog meseca života. Nema pravila jer neke bebe prvi zubić mogu dobiti i sa tri meseca, a neke tek sa godinu dana. Prvi zubići koji izbiju su prednji donji, a iza njih slede gornji prednji zubići, obično mesec ili dva kasnije.

Do treće godine – vaše dete bi trebalo da ima kompletan “set” od 20 zuba. Nešto kasnije, mlečni zubići će početi da ispadaju, sa pet ili šest godina i zameniće ih trajni zubi.

Redosled nicanja mlečnih zuba u većini slučajeva ide po određenom redosledu, koji je prikazan na slici.

Ponekad se dogodi da se taj redosled i preskoči i to je sasvim u redu.

Bebe se osećaju neprijatno dok zubići probijaju desni, a to se najčešće manifestuje kroz njihovo ponašanje. Beba je razdražljiva, lošije spava, nemirna je, plačljiva, a ponekad se javlja i blago povišena telesna temperatura. Dete u tom periodu, koji može trajati i po nekoliko nedelja, pojačano balavi i ima potrebu da stavlja sve u usta, od svojih ruku do igračaka.  Dok ne izbije zubić, na njegovom je mestu prisutan otok i crvenilo, što takođe može potrajati nekoliko nedelja. 

Blago pivišena  temperatura može ukazivati na rast zubića. Međutim, ukoliko beba ima temperaturu, koja prelazi 38,5°C to može ukazivati na virusnu ili bakterijsku infekciju, pa je najbolje da bebu odvesti pedijatru.

Iako je rast tzv. mlečnih zuba samo jedan od mnogobrojnih razvojnih procesa sa kojima se suočavaju, mnogi roditelji ne znaju šta u tom periodu treba očekivati i kako da pomognu svom detetu.

  • Rashlađivanje – Bebine desni možete rashladiti specijalizovanim glodalicama koje se mogu rashladiti u frižideru. Ne treba ih stavljati u zamrzivač, jer se beba moža povrediti zaleđenom glodalicom.
  • Glodanje – Sve bebe, a naročito one kojima niču zubi, obožavaju da stavljaju stvari u usta. Osigurajte da je igračka, glodalica, flašica, ili bilo šta drugo čisto i bezbedno.  
  • Masaža – Operite dobro ruke, pa izmasirajte bebine desni. Ovo naročito pomaže bebama i mamama koje doje, jer na taj način izbegavaju grickanje za bradavicu tokom hranjenja. Zbog toga je najbolje da masažu izvodite pre hranjenja.
  • Gelovi – Na tržištu postoje brojni gelovi kojima se mogu masirati desni koji ih hlade i deluju anestetički što takođe bebama donosi olakšanje.

Ni jedno od navedenih sredstava i metoda nije u potpunosti efikasno, tegobe će i dalje biti prisutne, ali će svakako Vašoj bebi, biti lakše.

Bol i nelagodnost u desnima mogu se značajno ublažiti uz pomoć ovih akupresurnih tačaka.

TG5 je funkcionalna akupresurna tačka i za decu i za odrasle. Nalazi se na obe ruke, na spoljnoj strani podlaktice, tri prsta iznad pregiba ručnog zgloba. Smiruje i smanjuje bol u desnima kod beba tokom nicanja zuba. Takođe je korisna za jačanje imunog sistema. To je lokalna tačka za ublažavanje bolova u zglobu, kao i bolova u ramenu.

LU9 je korisna akupresurna tačka za ublažavanje bolova kod nicanja zuba kod beba. Ova tačka se nalazi na dlanu na pregibu ručnog zgloba, ispod palca. Ovo je efikasna tačka pritiska za lečenje astme, kašlja, curenja iz nosa i lupanja srca. Takođe je važna lokalna tačka za bol u zglobu.

LI4 je nesumnjivo najvažnija akupresurna tačka koja se koristi za sve vrste bolova, tako da će biti korisna i kod bolova u desnima kod beba. Nalazi se u mekom tkivu između kažiprsta i palca. Može da ublaži glavobolju, bolove u telu, probleme sa disanjem, vrtoglavicu, prehladu i temperaturu, probleme sa PMS-om i bolove u rukama. Može izazvati porođaj; stoga, trudnice treba da se uzdrže od stimulisanja ove tačke pritiska.

LI11 je dobro poznata akupresurna tačka na ruci. Nalazi se na vrhu pregiba lakta, na ivici zgloba. Pomaže u ublažavanju bolova u zubima i kod visoke temperature. Kod odraslih se može koristiti za lečenje kožnih oboljenja, bolova, upala i kod tzv. teniskog lakta.

ST3 je značajna akupresurna tačka koja se nalazi na licu, i može da pomogne smanjivanju tegoba kod nicanja zubića. Nalazi se na preseku vertikalne linije koja prolazi kroz zenicu pri pogledu napred i horizontale koja ide donjom ivicom nosnice. Ovo je lokalna tačka za ublažavanje zubobolje, paralize lica, otoka usana i obraza i trzanja očnih kapaka.

SI18 je još tačka koja može pomoći smirivanju desni. Nalazi se na preseku vertikalne linije koja prolazi spoljašnjim rubom oka i horizontale, koja ide donjim rubom krila nozdrve. Ova tačka je korisna za ublažavanje trzanja očnih kapaka, paralize lica, zubobolje i otoka obraza.

Tradicionalna kineska medicina

Saveti pedijatra

Kvantna medicina

Pogledajte video