Adresa:

Trg Mladenaca 7a, Novi Sad 

Radno vreme:

09:00 – 19:00 (Pon-Pet) 

Telefonski broj:

+ 381 63 523 844

Ritmovi organa

Prema TKM, svaki organ ima svoje vreme maksimalnog i minimalnog dejstva i ta osobina se koristi u dijagnostičke i terapijske svrhe.  Periodi maksimuma energije se najčešće poklapaju sa periodima u kojima se javljaju simptomi i znaci bolesti pojedinih organa.
Tako na primer:

  • od 3 do 7h je vreme maksimalnog delovanja pluća i debelog creva. To je period samoregulacije organizma, vreme regulacije vitalnosti organizma, tj endokrinog i hormonalnog sistema.
  • od 7 do 11h je vreme maksimalnog delovanja želuca, slezine i pankreasa. To je period maximalne borbe organizma sa bolešću.
  • od 11 do 15h je vreme maksimalnog delovanja srca i tankog creva. To je period maximalne opterećenosti organizma, vreme najtežeg fizičkog i emocionalnog napona.
  • od 15 do 19h je vreme maksimalnog delovanja mokraćne bešike i bubrega. To je vreme samoregulacije psihe i fiziologije, vreme komunikacije sa sobom, prijateljima, bez stresa i napona, svađa. Vreme razmišljanja o sebi.
  • od 19 do 23h je vreme maksimalnog delovanja perikarda i trostrukog grejača. Opisuju ga kao “rad u drugoj smeni”, kada organizam može izdržati težak teret. Perikard je odgovaran za vegetativno-vaskularnu i nervnu regulaciju. Brani srce od emocionalnih oluja. Može telu ponovo dati veliko opterećenje i aktivno stvarati. To je period ozbiljnog rada, poslednjeg snažnog nastojanja da se reše svi problemi.
  • od 23 do 3h je vreme maksimalnog delovanja žučne kese i jetre. Ovo je sistem ljutnje, odlučnosti, agresije, seksualnosti i kontroliše ceo koštanomišićni sistem. Kod ljudi dolazi do porasta agresivnosti (čak iako oni to ne pokazuju). Ali priroda nas tada stavlja na spavanje. U snu, sva agresija obnavlja umornu snagu organizma, i tako deluje pozitivno na nas. Ako je jetra bolesna, postoji opasnost za srce i mozak tj za sve sisteme koji energetski podržavaju jetru. Zato je tada ipak najbolje spavati.

Ako se pak noću često budite u manje više isto vreme, tj patite od nesanice u periodu maksimalne aktivnosti nekog od organa, obratite pažnju na zdravlje tog organa.
Jer,

Preventiva Rules!

izvor: Zvijezda života, prof. dr Elena Parigina

Tradicionalna kineska medicina

Saveti pedijatra

Kvantna medicina

Pogledajte video