Adresa:

Trg Mladenaca 7a, Novi Sad 

Radno vreme:

09:00 – 19:00 (Pon-Pet) 

Telefonski broj:

+ 381 63 523 844

Intolerancija na hranu

Da li ste primetili da se, i kada koristite zdrave namirnice u ishrani, ne osećate dobro? Da ste umorni, tromi, naduti, neraspoloženi …
DA?
Jedan od razloga može da bude i intolerancija na hranu.

Intolerancija na hranu i alergija na hranu su dva različita procesa. Alergija na hranu je proces posredovan IgE antitelima protiv proteina hrane i manifestuje se brzom uzročno posledičnom reakcijom. Intolerancija na hranu je reakcija na hranu koja može da izazove neprijatne simptome i vezuje se za mnoga hronična stanja. Intolerancija na hranu teško može da ugrozi život, ali može značajno promeniti kvalitet života. Može da se javi u bilo kom životnom dobu. Pošto se simptomi često javljaju tek posle izvesnog vremena od uzimanja hrane, otkrivanje problematične hrane može da bude teško bez korišćenja skupih laboratorijskih testova.

Neke intolerancije na hranu mogu da budu izazvane nedostatkom enzima ili hemijskom preosetljivošću, dok druge predstavljaju reakciju imunog sistema i stvaranjem specifičnih IgG antitela na određenu namirnicu.

Intolerancija na hranu se povezuje sa brojnim hroničnim stanjima i simptomima, koji zahvataju sve sisteme:

  • Gastrointestinalni (gastritis, nadimanje, sindrom iritabilnog creva, dijareja, opstipacija, malapsorpcija), 
  • Kožni (akne (kod odraslih), ekcem, svrab kože, osip),
  • Lokomotorni (atipični bolovi i otečenost zglobova do reumatoidnog artritisa, fibromijalgija),
  • Nervni (hronični umor, nesanica, depresija, anksioznost, glavobolja, migrena, vrtoglavica),
  • Respiratorni (astma, rinitis-može se preklapati sa alergijskim procesom),
  • Problemi kontrole telesne težine.

Kada je pravo vreme za:

Ako imate neke od navedenih tegoba, a ništa od propisanih lekova vam do sada nije pomoglo ili je efekat bio kratkotrajan, pokušajte da problem rešite na drugačiji način – putem ishrane prema testu intolerancije.

U Centru za očuvanje i unapređenje zdravlja Quantessence, test intolerancije na hranu se radi preko aparatnog kompleksa Metatron Hospital. Bezbolan je, konforan i brz. Rezultate dobijate odmah.

Tradicionalna kineska medicina

Saveti pedijatra

Kvantna medicina

Pogledajte video