Adresa:

Trg Mladenaca 7a, Novi Sad 

Radno vreme:

09:00 – 19:00 (Pon-Pet) 

Telefonski broj:

+ 381 63 523 844

Opstipacija (zatvor) kod odočajdi i male dece

Najjednostavnija definicija opstipacije podrazumeva odloženu ili otežanu defekaciju, u toku minimum dve nedelje, pri čemu je bolesnik znatno patio.

Kod novorođenčadi, razlikujemo tri tipa stolice:

 • MEKONIJUM – je zelenkasto-crna masa bez mirisa, žilave konzistencije koju novorođenče izbacuje 4-5 puta na dan  u prva 3-4 dana života. Zakasnelo i nedovoljno izbacivanje mekonijuma budi sumnju na mekonijalni ileus, opstrukciju creva, hipotireozu, paralitički ileus.
 • PRELAZNE STOLICE – su zelenkaste, sluzave i vodenaste. Pojavljuju se između 4. i 7. dana života, 4-8 puta na dan.
 • NORMALNE STOLICE – se postepeno pojavljuju početkom 2. nedelje života.
  Kod dojenog odojčeta, stolica je zlatno-žute boje, homogena, kiselkastog mirisa, mekane konzistencije, poput paste. Broj stolica je obično 2-4 dnevno, ali postoje znatne individualne varijacije: neko zdravo odojče može imati i od 6 do 8 stolica na dan, a neko, isto zdravo, može imati samo jednu stolicu u toku više dana.
  Kod odojčeta na veštačkoj ishrani stolica je bledo žute boje, čvršća, homogenija, ne prijanja za pelene, reaguje alkalno, zbog većeg sadržaja belančevina. Broj stolica je od 1 do 4 na dan, prosečno 1-2/dan.
  I kod dece na prirodnoj i kod dece na veštačkoj ishrani, broj stolica se postepeno smanjuje i posle odojčadske dobi obično je 1-2/dan, a od uzrasta 4 godine, kao i kod odraslih, od 3 na dan do 3 na nedelju dana, ali i tada postoje znatne dnevne varijacije.

S uvođenjem dohrane, sasvim je normalno da dete ima jednu stolicu tokom 7 pa čak i 10 dana.

Tvrđa stolica i kratkotrajni zatvor kod deteta, često se može rešiti:

 • regulisanom prehranom bogatom dijetalnim vlaknima
 • dovoljnim unosom tečnosti
 • vežbanjem

DIJETALNA VLAKNA

Dijetalna vlakna su nesvarljivi ugljeni hidrati, a sadrže ih: voće i povrće, cele (integralne) žitarice, mahunarke, orašasti plodovi.

Postoje dve vrste vlakana: rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna.

NAMIRNICE BOGATE RASTVORLJIVIM VLAKNIMA

Rastvorljiva ili topiva vlakna se rastvaraju u vodi i stvaraju u crevu želatinoznu materiju koja štiti crevo, hrani crevnu floru i olakšava pražnjenje creva.

NAMIRNICE BOGATE NERASTVORLJIVIM VLAKNIMA

Vlakna netopiva u vodi ugrađuju se u stolicu, bubre i omekšavaju njenu strukturu, a time olakšavaju pražnjenje creva.

PROBIOTICI

Probiotici su dobri regulatori stolice. Njihova uloga u crevu je višestruka, a među njima se ističe i terapijski efekat kod zatvora. Probiotici se mogu uzimati iz prirodnih izvora, te kao dodatak prehrani.

VEŽBANJE

Svakodnevna telesna aktivnost u trajanju od 30 min, stimuliše rad crevnih mišića i kretanje hrane kroz crevo. Ukoliko je Vaše dete premalo da bi samo moglo vežbati, Vi mu možete pomoći nežno masirajući stomačić. Vežbajte sa detetom, prilagođavajući vežbice njegovom uzrastu (njegovim nožicama imitirajte vožnju bicikla, lagano podižite noge deteta prema trbuhu, masirajte mu trbuščić u smeru kazaljke na satu).

ŠTA JE JOŠ VAŽNO ZA REGULACIJU STOLICE?

TEČNOST

Nedovoljan dnevni unos tečnosti doprinosi stvaranju suve i tvrde mase u crevima i time otežava njihovo pražnjenje. Minimalna količina tečnosti (uz dojenje ili formulu) koju Vaše dete treba popiti je oko 500-1000 ml na dan, zavisno od uzrasta i telesne mase. Najbolja tečnost je obična voda, no dobar izvor tečnosti i vlakana su prirodni voćni i povrtni sokovi, ali sa njima ne treba preterivati.

NE PREPORUČUJE SE!

 • Velika količina mleka (odojčad do 500 ml/dan, mala deca do 400 ml/dan)
 • Rafinirane žitarice kao što su polirana riža i proizvodi od belog brašna
 • Velika količina banana
 • Čokolada, proizvodi od čokolade, karamele, bomboni, keksi, pudinzi i drugi slatkiši Napitci za koje se zna da učvršćuju stolicu (npr. čaj od šipka) i limunada

Tradicionalna kineska medicina

Saveti pedijatra

Kvantna medicina

Pogledajte video