Adresa:

Trg Mladenaca 7a, Novi Sad 

Radno vreme:

09:00 – 19:00 (Pon-Pet) 

Telefonski broj:

+ 381 63 523 844

Stojim pravo

Masa školske torbe trebala bi da iznosi najviše 15% telesne mase deteta.
Većina dece školskog uzrasta ima loše držanje tela i neadekvatnu podršku leđne muskulature. Ukoliko se kičmeni stub deteta previše optereti lako može doći do razvoja različitih oblika deformiteta kičmenog stuba. Rizik za razvoj deformiteta kičmenog stuba predstavljaju: preteška školska torba, nošenje školske torbe na jednom ramenu, loš položaj tela prilikom sedenja za radnim stolom (sedenje na visokoj ili niskoj stolici, sa jednim laktom na stolu, brada naslonjena na prekrštene ruke i sl.), fizička neaktivnost.

Kako sprečiti razvoj deformiteta kičmenog stuba školskog deteta?
1. Školska torba bi trebala da bude odgovarajuće veličine (da dno ne ide ispod struka, a gornji deo ne ide iznad linije ramena), da je izrađena od laganog i izdržljivog materijala, da ima ojačanje na leđima i pojas koji se kopča oko struka, da ima široke a mekane bretele, da ima više pregrada koje omogućuju pregledan raspored knjiga i školskog pribora.
2. Školski pribor takođe treba da je izrađen od što lakšeg materijala i da se racionalno upotrebljava, tj da se u školu nosi samo ono što je potrebno za taj dan, a ono što nije neophodno ne treba da stoji u torbi. Takođe, u posebnoj kesi bi trebala da se nosi oprema za fizičko, likovno, užina.
3. Sedenje i položaj za školskim i radnim stolom su takođe veoma važni. Stolica treba da je odgovarajuće visine, oba lakta da su na stolu i leđa da su ispravljena. Radni prostor bi trebalo da je osvetljen prirodnim svetlom i dopunjen veštačkim. S vremena na vreme im stolicu zamenite pilates loptom i sedenje učinite zanimljivijim.
4. I poslednje, ali nikako i najmanje važno, deca treba da se bave nekom fizičkom aktivnošću. Adekvatna fizička aktivnost u najvećoj meri može da spreči razvoj većine poremećaja koji se javljaju u ovom uzrastu.

I za kraj, ukoliko se dete žali na bolove u ramenima, glavobolje, trnjenje u rukama, zamor, ukoliko primetite da nije koncentrisano – obratite pažnju na njegovo držanje, na način sedenja i nošenja torbe.
Bolje je sprečiti nego lečiti.

Preventive rules

Tradicionalna kineska medicina

Saveti pedijatra

Kvantna medicina

Pogledajte video