Adresa:

Trg Mladenaca 7a, Novi Sad 

Radno vreme:

09:00 – 19:00 (Pon-Pet) 

Telefonski broj:

+ 381 63 523 844

Epistaksa kod dece

Epistaksa je krvarenje iz nosa koje se često sreće kod dece i ukoliko je malo obimnije, stvara paniku i kod deteta i kod roditelja. Najčešće je u pitanju bezazlena pojava koja nastaje kao posledica mehaničke povrede (kad dete svojim prstićima čačka nosić), ali može da nastane i infekcijom vaskularnog spleta u nosu, najčešće virusnom. Predilekciono mesto za krvarenje nalazi se na prednjoj donjoj trećini septuma nosa tzv. locus Kiesselbachi. Obično se krvarenje javlja iz jedne nozdrve, ali ako se ponavlja ili se javlja iz obe nozdrve potrebno je detaljno ispitivanje deteta (krvarenje iz nosa može da se javi i kod nekih drugih, manje ili više ozbiljnih, oboljenja, uključujući alergijski rinitis, sinusitis, infektivna oboljenja, laxitas generalisata, povišen krvni pritisak, poremećaj krvi i koagulacije i sl)

I šta raditi kada detetu curi krv iz nosa?

Par jednostavnih stvari može pomoći dete treba prvo energično da izduva ugrušak krvi iz nosa, zatim nekoliko puta intenzivno da udahne i izdahne vazduh kroz nos (usled tako izazvane vazokonstrikcije može doći i do prestanka krvarenja). Potom sledi digitalna komresija obe nosnice u trajanju od oko 10 minuta, a ukoliko je potrebno stavlja se tampon od gaze u nos. Takođe, od pomoći su i hladni oblozi koji se stavljaju na čelo, vrat ili koren nosa.
Pored ovih jednostavnih postupaka, kada se akutno krvarenje koliko toliko zaustavi, pomaže i masiranje aku tačaka koje su prikazane na slici.

Naravno da postoje i brojni farmaceutski preparati koji zaustavljaju krvarenje iz nosa, ali o tome nekom drugom prilikom.
Ukoliko je krvarenje intenzivnije i ne možete da ga zaustavite, a opšte stanje deteta se pogoršava, obavezno se javite lekaru.

Vaš Quantessence Pediatric Club

Tradicionalna kineska medicina

Saveti pedijatra

Kvantna medicina

Pogledajte video