Adresa:

Trg Mladenaca 7a, Novi Sad 

Radno vreme:

09:00 – 19:00 (Pon-Pet) 

Telefonski broj:

+ 381 63 523 844

Povišena temperatura kod dece

Dragi roditelji,
Poslednjih dana se svi susrećemo sa respiratornim virusnim infekcijama koje su praćene jako visokom temperaturom. A za roditelja verovatno nema većeg stresa i osećaja bespomoćnosti od onog kada gleda kako mu “dete gori”, i šta god da preduzme, temperatura ne spada ili se eventualno malo spusti i posle kratkog vremena ponovo skoči na preko 40C.
A do lekara je teško doći.
I lekari ne daju svemoćni antibiotik. Virus je.

Znamo svi da je temperatura način na koji se naš organizam bori sa infektivnim agensom, i neću vam sada pričati o tome. Hoću samo da vas podsetim na, vama sigurno poznate načine obaranja visoke telesne temperature.


1. Hlađenje deteta – dete koje ima povišenu telesnu temperaturu treba pre svega raskomotiti i otkriti, nikako dodatno utopljavati. Kada je temperatura preko 39C, tuširajte dete oko 15-20 minuta ili ga pustite da se brčka u kadi. Voda nikako ne treba da bude hladna, da se dete trese i ne vrišti. Voda treba da je prijatna, mlaka, tek malo hladnjikava, ali da ne izaziva kod deteta šok i stres. Ako je dete malo, ubacite mu igračkice u kadu i ono će samo prihvatiti igru i boravak u vodi.
2. Prebrisavanje deteta – vlažnom pelenom ili peškirom prebrisavati detetu čelo, vrat, leđa, ruke i noge i pustiti ga da se samo osuši. Nije baš da deca vole ovaj način spuštanja temperature, ali na kratko i to može pomoći. Prebrisavanje deteta 1/3 alkoholom se više ne preporučuje.
3. Antipiretici – kod nas prisutan ibuprofen (Brufen, Ibalgin baby, BlokMax, Nurofen i dr) i paracetamol (ali prof. Nestorović reče da ga treba izbegavati zbog svoje toksičnosti i potenc. kancerogenosti). Naravno, voditi računa o doziranju, posebno kod male dece! Aspirin se deci NE DAJE!
4. Prirodni antibiotici i antipiretici – npr med i beli luk (sa ili bez limuna i đumbira) se u praksi pokazao kao odličan lek u svim virusnim i bakterijskim infekcijama, ali i u prevenciji istih. Profesor Nestorović je pre neki dan spomenuo prirodni antipiretik od lista bundeve (citiram: “Skuva se jedna i po šaka lista bundeve na litar vode i konzumira 4 puta dnevno i temperature nema”), nisam probala, ali nije loše znati.
5. I naravno, kao što vidite na slici, delovanjem na akupunkturne tačke, vrlo efikasno možete pomoći u obaranju telesne temperature. Na navedene tačke može se delovati iglicom (što može da radi samo (!) licencirani akupunkturolog), ali i pritiskom. Slobodno masirajte sve tačke sa slike, koliko god puta bude potrebno. Možete uzeti i npr heljdu, staviti po jedno zrno na svaku tačku, fiksirati komadićem flastera i pritiskati s vremena na vreme.

I za kraj, još jedan savet: ukoliko temperatura traje duže od 72h, ili se pak vama čini da dete ne izgleda dobro, OBAVEZNO potražite savet lekara!

Vaš Quantessence Pediatric Club